Τι περιέχει ο εγκέφαλος της κατσαρίδας;

Image
ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 19:29
 
Περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων φαίνεται πως επιφυλάσσουν έντομα όπως οι κατσαρίδες και οι ακρίδες. Σύμφωνα με νέα έρευνα οι εγκέφαλοί τους περιέχουν μόρια που έχουν ισχυρή αντιβιοτική δράση και έτσι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών κατά διαφόρων μικροβίων.

Τουλάχιστον εννέα διαφορετικά μόρια εντόπισαν οι ερευνητές στους εγκεφαλικούς ιστούς των κατσαρίδων και των ακρίδων, που δρουν τοξικά κατά των βακτηρίων όπως το γνωστό κολοβακτηρίδιο E.coli και ένα επικίνδυνο είδος σταφυλόκοκκου (MRSA). Η ανακάλυψη ελπίζεται ότι θα ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες κατά των βακτηριακών μολύνσεων, που γίνονται ολοένα πιο ανθεκτικές έναντι των σημερινών αντιβιοτικών.

Οι ιστοί από τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα των συγκεκριμένων εντόμων μπόρεσαν να εξοντώσουν πάνω από το 90% των παθογόνων μικροοργανισμών, χωρίς να βλάψουν τα γειτονικά υγιή ανθρώπινα κύτταρα. Οι Βρετανοί ερευνητές ήδη μελετούν εξονυχιστικά στο εργαστήριο τις αντιμικροβιακές ιδιότητες των εντόμων, με την ελπίδα ότι τελικά θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια νέα γενιά αντιβιοτικών που θα είναι πιο αποτελεσματικά και θα έχουν λιγότερες παρενέργειες.