5 πληροφορίες που δεν πρέπει ποτέ να κρύψετε από το γιατρό σας

Image
ΣΤΟ ΦΑΚΟ ΜΑΣ Τρίτη 06 Φεβρουαρίου 2024 13:15
 
Ο γιατρός είναι εκεί για να σας βοηθήσει. Πρέπει όμως να βοηθήστε τον γιατρό σας και εσείς να κάνει τη δουλειά του σωστά με το να είστε ειλικρινής μαζί του.

Το να λέτε ψέματα ή να κρύβετε πληροφορίες και συμπτώματα από τον γιατρό σας, δεν θα σας βγει σε καλό. Αν δεν γνωρίζει όλα τα δεδομένα, του είναι πιο δύσκολο να κάνει τη δουλειά του, δηλαδή να σας φροντίσει και να σας θεραπεύσει.

Άλλωστε, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι ο γιατρός θα μαρτυρήσει κάπου τα κρυφά σας μυστικά. Υπάρχει το ιατρικό απόρρητο, σύμφωνα με το οποίο ο γιατρός απαγορεύεται να αποκαλύψει το οτιδήποτε για κάποιον ασθενή του. Αυτή είναι η λίστα με τα θέματα για τα οποία δεν πρέπει να πείτε ποτέ ψέματα στον γιατρό σας, και γιατί:

Οι 5 πληροφορίες

Το ιστορικό σας στις εγχειρήσεις
Την ηλικία σας
Τη διατροφή σας
Αν καπνίζετε ή πίνετε
Τα φάρμακα που παίρνετε
1. Το ιστορικό σας στις εγχειρήσεις

Όταν γνωρίζετε για πρώτη φορά έναν γιατρό, αν πχ επισκέπτεστε ένα καινούργιο νοσοκομείο ή μετακομίσατε σε άλλη πόλη, καλό θα είναι να του πείτε όλο το ιατρικό σας ιστορικό. Ειδικά όταν πρόκειται για εγχειρήσεις, ακόμα κι αν είναι μικροεπεμβάσεις ρουτίνας. Ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει το ιστορικό σας για να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο του ουλώδη ιστού, των ξαφνικών αντιδράσεων κλπ.

2. Την ηλικία σας

Όσο πλησιάζετε τη μέση ηλικία, και νιώθετε πόνους στη μέση ή στους μύες σας, μπορεί να θέλετε να αποκρύψετε λίγα χρόνια από την ηλικία σας. Κατανοητό, όταν συμβαίνει στις κοινωνικές σας σχέσεις, αλλά μην το κάνετε και στον γιατρό σας. Ο γιατρός σας πρέπει να ξέρει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου και του αριθμού από κεράκια που σβήνετε στην τούρτα γενεθλίων σας.

3. Τη διατροφή σας

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή να κάνετε υγιεινή διατροφή, το να μην ακολουθείτε το πρόγραμμα και να κάνετε παρασπονδίες, και στο τέλος να μην το λέτε στον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας, τότε ο ίδιος δεν θα μπορέσει να σας βοηθήσει και πολύ.

Έρευνες έχουν δείξει ότι, το να μην λέτε σε έναν γιατρό ότι φάγατε για παράδειγμα μία πίτσα εκεί που δεν θα έπρεπε, τότε κάνετε περισσότερο κακό στον εαυτό σας παρά καλό, καθώς τον εμποδίζετε να κάνει τη δουλειά του. Ίσα ίσα που, αν είστε εντελώς ειλικρινείς, ο γιατρός θα ψάξει να βρει έναν διαφορετικό/καλύτερο τρόπο να σας κάνει να ακολουθήσετε το πρόγραμμα.

4. Αν καπνίζετε ή πίνετε

Μπορεί να αποκρύπτετε την κακή σας συνήθεια από την οικογένεια ή τους φίλους σας, αλλά στον γιατρό σας, πρέπει να την αποκαλύψετε. Μάλιστα, σύμφωνα με τους γιατρούς, το θέμα του καπνίσματος είναι το πιο συχνό ψέμα που λένε οι ασθενείς.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο γιατρός σας αν καπνίζετε ή όχι, καθώς αυτό επηρεάζει την θεραπευτική διαδικασία μετά τις εγχειρήσεις. Επίσης, και το αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας όχι μόνο σε εγχειρήσεις, αλλά και σε διάφορες εξετάσεις που πρέπει να κάνετε, καθώς μπορεί να επηρεάσει τις μετρήσεις τιμών.

5. Τα φάρμακα που παίρνετε

Όταν έχετε έναν επίμονο βήχα ή πονοκέφαλο, είναι η δουλειά του γιατρού σας να κάνει διάγνωση και να σας γράψει την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία. Αν παρ’ όλα αυτά, συνεχίζετε να πονάτε, μην πείτε ψέματα για το αν ακολουθήσατε τη φαρμακευτική αγωγή ή όχι.

Μπορεί να ξεχάσατε να πάρετε κάποιες μέρες το χάπι, και σε αυτό να ευθύνεται η μη υποχώρηση του πόνου. Το να μην το παραδεχθείτε, μπορεί να αποβεί επικίνδυνο, αφού ο γιατρός θα αναγκαστεί να σας γράψει πιο ισχυρά χάπια, για παράδειγμα.

Τέλος, πολλές φορές κάποια χάπια δεν ταιριάζουν με άλλα, επομένως είναι πολύ σημαντικό για τον γιατρό σας να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των φαρμάκων που παίρνετε, πριν σας γράψει κάποια θεραπεία.