Eurovision 2024: «Μην πάτε, θα την ανατινάξουν» - Η προειδοποίηση για πιθανή βομβιστική επίθεση

Image
ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ Κυριακή 14 Απριλίου 2024 18:04
 

Τι απαντούν οι διοργανωτές της Eurovision 2024 για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα στη σκιά της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Ισλαμιστές εξτρεμιστές σχεδιάζουν να επιτεθούν στον χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2024, που θα γίνει στη Σουηδία από τις 7 έως τις 11 Μαΐου με 37 εθνικές αποστολές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Ισραήλ, όπως αποκαλύφθηκε πριν από μερικές ημέρες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Daily Mail, μυστικοί δημοσιογράφοι από ένα ισραηλινό ειδησεογραφικό κανάλι δήλωσαν ότι οι φρουροί του μεγαλύτερου τζαμιού στο Μάλμε, δηλαδή στην πόλη που φιλοξενεί τη Eurovision 2024, τους είπαν πως τρομοκράτες σχεδιάζουν να επιτεθούν στην εγκατάσταση όπου θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός τραγουδιού.

Ακόμα, προσποιούμενοι τους μουσουλμάνους Βρετανούς τουρίστες, οι δημοσιογράφοι ισχυρίζονται ότι οι φρουροί ασφαλείας τούς προειδοποίησαν να μην παρευρεθούν στην εκδήλωση καθώς θα «εκραγεί». Ο ένας πρόσθεσε: «Μην πάτε εκεί, μην πάτε εκεί. Θα την ανατινάξουν».

Το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Keshet 12 ανέφερε την καταγεγραμμένη συνομιλία στους διοργανωτές της Eurovision 2024 καθώς και στην Αστυνομία της Σουηδίας, η οποία διεξάγει τώρα έρευνα.

Η απειλή για τρομοκρατική επίθεση στη Eurovision 2024

Δύο δημοσιογράφοι του Ισραηλινού δικτύου Keshet 12 επισκέφθηκαν το Μάλμε, το οποίο έχει μουσουλμανικό πληθυσμό 50.000 ατόμων, τον τρίτο μεγαλύτερο στη Σουηδία μετά τη Στοκχόλμη και το Γκέτεμποργκ.

Οι δημοσιογράφοι βρέθηκαν σε κατάσταση πολιορκίας στους δρόμους, καθώς Μουσουλμάνοι πολίτες τους έβρισαν, τους έφτυσαν και τους επιτέθηκαν ακόμη και μπροστά στην κάμερα όταν έμαθαν ότι ήταν Ισραηλινοί. Η δημοσιογραφική ομάδα μίλησε, επίσης, με ανθρώπους που καλούσαν ανοιχτά στην καταστροφή του Ισραήλ και είδε να πωλούνται χάρτες της Παλαιστίνης που περιλάμβαναν το σύνολο των εδαφών του Ισραήλ.

Επίσης, στο ντοκιμαντέρ οι δύο δημοσιογράφοι μπήκαν στο τέμενος Al-Wakf παριστάνοντας δύο Μουσουλμάνους από το Λονδίνο και μίλησαν στα Αγγλικά με δύο από τους φύλακες του τεμένους. Ένας από αυτούς είπε στους δημοσιογράφους να μην παρακολουθήσουν τη Eurovision 2024, γιατί θα δεχθούν επίθεση. Ο φρουρός είπε: «Θα το ανατινάξουν, γιατί θα υπάρχουν Ισραηλινοί εκεί».

Ο πρώτος φρουρός πρόσθεσε ότι είχε μέλη της οικογένειάς του που εργάζονταν κοντά στην αρένα του Μάλμε και ότι τους είπαν να μην πάνε στη δουλειά τους για δύο εβδομάδες, δηλαδή κατά την περίοδο που θα διεξάγεται ο διαγωνισμός της Eurovision 2024. Χαρακτηριστικά, ο εν λόγω φρουρός είπε: «Οι γονείς μου εργάζονται εκεί και τους είπαν ότι δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά για δύο εβδομάδες, γιατί μπορεί να γίνει έκρηξη».

Πάντως, εκπρόσωπος της Eurovision 2024 δήλωσε: «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας την ασφάλεια των συμμετεχόντων και του προσωπικού του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Οποιεσδήποτε απειλές πληροφορούμαστε, τις αναφέρουμε στις αρμόδιες Αρχές».

Η συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024

Στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024 αναμένεται να παρευρεθούν θεατές από όλο τον κόσμο. Οι ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης έχουν καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), που είναι η διοργανώτρια Αρχή της Eurovision 2024, να αποκλείσει το Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος έχει αφήσει πίσω του πάνω από 32.000 νεκρούς σύμφωνα με τη Χαμάς – οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά.

Η 20χρονη Eden Golan, μια Ρωσοϊσραηλινή τραγουδίστρια, πρόκειται να εκπροσωπήσει το Ισραήλ με το τραγούδι «Hurricane», η έγκριση του οποίου πέρασε από σαράντα κύματα.

Πηγή: iEidiseis.gr