Εκδηλώσεις για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

Image
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 13:54
 
Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” διοργανώνουν την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση εορτασμού της επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Συγκεκριμένα, στον Μητροπολιτικό Ναό Χανίων θα τελεστούν Θεία Λειτουργία - Μνημόσυνο (07:30) και Επίσημη Δοξολογία (11:00), ενώ θα ακολουθήσει πομπή προς το Φρούριο Φιρκά όπου η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει την έπαρση της σημαίας. Την ίδια στιγμή θα πραγματοποιηθεί διέλευση σχηματισμού αεροσκαφών F16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης, ενώ φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού θα καταπλεύσει στο χώρο του λιμανιού. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και στη συνέχεια επίσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων.
Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, και ώρα 19:30, το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» διοργανώνει στις εγκαταστάσεις του στην Χαλέπα, εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Το Κρητικό Ζήτημα και η εθνική ολοκλήρωση». Ομιλητές θα είναι οι Roderick Beaton, Ομότιμος Καθηγητή του King’s College Λονδίνου, Πρόεδρος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών και Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εκδήλωση θα κλείσει με την αναγόρευση των ομιλητών σε εταίρους του Ιδρύματος.

Νωρίς το απόγευμα, θα προηγηθεί η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος, υπό την (διαδικτυακή) προεδρία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Προέδρου του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Τασούλα.